Viktigt meddelande till allmänheten رسالة مهمة للشعب السويدي

Viktigt meddelande till allmänheten

Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) är en varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka. Varnings- och informationssystemet kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.

https://www.sosalarm.se/trygghet/viktigt-meddelande-till-allmanheten/

رسالة مهمة للشعب

إشعار هام للجمهور (VMA) هو تحذير للجمهور في حالة ، على سبيل المثال ، انبعاثات غازية أو حريق كبير أو أي حادث خطير آخر. يمكن أيضًا استخدام نظام الإنذار والمعلومات لإعطاء إنذارات الطوارئ وإنذارات الطيران في حالة خوض الدولة للحرب.

Allmänheten kan uppmärksammas om VMA på flera sätt

 • Genom varningssignalen Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) som ljuder med en sju sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad under minst två minuter.
 • Varning via radio och tv.
 • Varning genom ett talmeddelande till fast telefoni inom det drabbade området.
 • Varning genom ett sms-meddelande till mobiler som är adressregistrerade i det drabbade området. VMA via sms är en kompletterande tjänst. Det är den aktör som begär VMA som utifrån varje enskild händelse avgör om tjänsten ska nyttjas.
 • Varning genom ett sms-meddelande till mobiler som befinner sig i området. Detta sker genom positionering av mobiltelefoner enligt den lagändring som trädde i kraft den 1 juli 2017. Det är den aktör som begär VMA som utifrån varje enskild händelse avgör om tjänsten ska nyttjas. Sms:et kommer även till dem som reser in i ett område där VMA är utfärdat så länge VMA:et är aktivt.
 • Via appar, tex. 112-appen samt appen Krisinformation.

يمكن توعية الجمهور بـ VMA بعدة طرق
من خلال إشارة التحذير رسالة مهمة للجمهور (VMA) والتي تصدر بإشارة مدتها سبع ثوان بالتناوب مع 14 ثانية من الصمت لمدة دقيقتين على الأقل.
تحذير عبر الراديو والتلفزيون.
تحذير من خلال رسالة صوتية إلى الهاتف الثابت في المنطقة المصابة.
تحذير عبر رسالة نصية قصيرة إلى الهواتف المحمولة المسجلة في المنطقة المتضررة. VMA عبر الرسائل القصيرة هي خدمة تكميلية. الممثل الذي يطلب VMA هو الذي يقرر ، على أساس كل حدث فردي ، ما إذا كان سيتم استخدام الخدمة.
تحذير عبر رسالة نصية قصيرة للهواتف المحمولة الموجودة في المنطقة. يتم ذلك من خلال وضع الهواتف المحمولة وفقًا للتغيير في القانون الذي دخل حيز التنفيذ في 1 يوليو 2017. الممثل الذي يطلب VMA ، على أساس كل حدث فردي ، يقرر ما إذا كان سيتم استخدام الخدمة أم لا. يتم إرسال الرسالة النصية أيضًا إلى أولئك الذين يسافرون إلى منطقة يتم فيها إصدار VMA طالما أن VMA نشط.
عبر التطبيقات ، tex. تطبيق 112 وتطبيق Crisis Information.

Hur man ska agera vid VMA

När du hör signalen eller mottar varningen via telefon ska du:

 • Läsa och följa instruktionerna noga
 • Gå inomhus.
 • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
 • Lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information.
 • På SVT:s Text-TV sidan 100 anger man när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.
 • För information vid ett VMA, ring ej nödnumret 112, ring istället informationsnumret 113 13 eller följ information på www.krisinformation.se

كيف تتصرف في VMA

عندما تسمع الإشارة أو تستقبل التنبيه عبر الهاتف ، يجب عليك:

اقرأ واتبع التعليمات بعناية
اذهب إلى الداخل.
أغلق الأبواب والنوافذ والصمامات.
استمع إلى راديو السويدية P4 لمزيد من المعلومات.
في صفحة النص التليفزيوني الخاصة بـ SVT ، حدد الوقت الذي تكون فيه حالة VMA قيد التقدم وارجع للحصول على مزيد من المعلومات إلى صفحة قناة المعلومات 599 حيث يتم نشر نفس الرسالة التي تمت قراءتها على الراديو كتابةً.
للحصول على معلومات على VMA ، لا تتصل برقم الطوارئ 112 ، وبدلاً من ذلك اتصل برقم المعلومات 113 13 أو اتبع المعلومات على www.krisinformation.se

Signalen faran över

Faran Över signaleras med en 30-40 sekunder lång signal.

انتهى خطر الإشارة

تتم الإشارة إلى Danger Over بإشارة طويلة تتراوح من 30 إلى 40 ثانية.

Test av VMA

Signalerna Viktigt Meddelande och Faran över prövas klockan 15.00 första helgfria måndag i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion. Testet genomförs ej via SMS.

اختبار VMA

يتم اختبار إشارات الرسالة المهمة وتجاوز الخطر عند الساعة 15.00 في أول يوم اثنين غير عطلة في مارس ويونيو وسبتمبر وديسمبر. أثناء الاختبارات ، يتم تقديم المعلومات أيضًا عبر الراديو. لا يتم إجراء الاختبار عبر الرسائل القصيرة.

Utökat varningssystem kring kärnkraftverk

Kring kärnkraftverken varnas allmänheten såväl utomhus som inomhus. Utomhus används samma system som annan varning utomhus. Inomhus används RDS-systemet via särskilda radiomottagare som är avsedda för varningsmeddelande. Information till allmänheten gällande kärnkraftsvarningar ansvarar länsstyrelserna i Halland, Kalmar och Uppsala för.

نظام تحذير موسع لمحطات الطاقة النووية

يتم تحذير الجمهور من محطات الطاقة النووية سواء في الهواء الطلق أو في الداخل. في الهواء الطلق ، يتم استخدام نفس النظام كتحذيرات خارجية أخرى. في الداخل ، يتم استخدام نظام RDS عبر أجهزة استقبال راديو خاصة مخصصة لرسائل التحذير. تقع مسؤولية تقديم المعلومات للجمهور فيما يتعلق بإنذارات الطاقة النووية على عاتق المجالس الإدارية للمقاطعات في هالاند وكالمار وأوبسالا.

Utveckling av nya kanaler

SOS Alarm fick 2013 i uppdrag att ta fram en teknisk plattform för att också, utöver de sedvanliga varningssystemen som tv, radio och Hesa Fredrik, kunna varna befolkningen via talmeddelande till fasta telefoner samt via sms till mobiltelefon.

Det ska öka tryggheten i samhället genom att kunna nå fler vid ett VMA. Genom SOS Alarms kunskap om händelser i samhället via nödnumret 112 och informationsnumret 113 13 kan SOS Alarm genom detta nya varningssystem nå allmänheten med verifierad information från olika aktörer i krishanteringssystemet. Systemet kan även verifiera hur många som tagit emot och kvitterat informationen och kan avgränsas geografiskt.

Kommuner, länsstyrelser, landsting eller statliga myndigheter och andra aktörer ska, var för sig eller gemensamt, kunna ta stöd av tjänsten för att varna allmänheten, lämna kompletterande information och möta medborgarnas frågor med svar som handlar om händelsens fortsatta utveckling.

SOS Alarm ansvarar även för drift och underhåll av varningsfunktionen som ska komplettera befintliga system för varning.

Sedan 1 juli 2017 kan SOS Alarm skicka VMA via sms till samtliga mobiltelefoner, fasta som positionerade, i ett drabbat område.

Sedan augusti 2019 kan man även få VMA via  SOS Alarms app, 112-appen

تطوير قنوات جديدة

في عام 2013 ، تم تكليف SOS Alarm بتطوير منصة تقنية أيضًا ، بالإضافة إلى أنظمة التحذير المعتادة مثل التلفزيون والراديو و Hesa ​​Fredrik ، لتكون قادرة على تحذير السكان عبر الرسائل الصوتية إلى الخطوط الأرضية وعبر الرسائل النصية إلى الهاتف المحمول الهواتف.

سيزيد الأمن في المجتمع من خلال القدرة على الوصول إلى المزيد من الأشخاص في VMA. من خلال معرفة SOS Alarm بالأحداث في المجتمع عبر رقم الطوارئ 112 ورقم المعلومات 113 13 ، يمكن لـ SOS Alarm الوصول إلى الجمهور من خلال نظام الإنذار الجديد هذا بمعلومات تم التحقق منها من مختلف الجهات الفاعلة في نظام إدارة الأزمات. يمكن للنظام أيضًا التحقق من عدد الأشخاص الذين تلقوا المعلومات واعترفوا بها ويمكن تحديدها جغرافيًا.

يجب أن تكون البلديات والمجالس الإدارية للمقاطعات ومجالس المقاطعات أو سلطات الولاية والجهات الفاعلة الأخرى قادرة ، بشكل فردي أو جماعي ، على الحصول على الدعم من الخدمة لتحذير الجمهور وتقديم معلومات تكميلية وتلبية أسئلة المواطنين مع إجابات حول التطوير الإضافي للحدث .

SOS Alarm مسؤول أيضًا عن تشغيل وصيانة وظيفة الإنذار ، والتي ستكمل أنظمة الإنذار الحالية.

منذ 1 يوليو 2017 ، يمكن لـ SOS Alarm إرسال VMA عبر الرسائل القصيرة لجميع الهواتف المحمولة ، الثابتة والموضوعة ، في منطقة متأثرة.

منذ أغسطس 2019 ، يمكنك أيضًا الحصول على VMA عبر تطبيق SOS Alarms ، التطبيق 112

error: Content is protected !!