مواضيع SFI كورش B,C,D _ تعلم اللغة السويدية

مواضيع SFI كورش B,C,D _ تعلم اللغة السويدية

screenshot-7

screenshot-8
screenshot-10

 
screenshot-11

screenshot-12
screenshot-13
screenshot-14

 
screenshot-15

screenshot-16
screenshot-17

 

 

screenshot-18 screenshot-19

screenshot-20 screenshot-22
screenshot-23 screenshot-24

 
screenshot-25 screenshot-26

screenshot-27 screenshot-28
screenshot-29 screenshot-30

 

 
screenshot-31 screenshot-32

screenshot-33 screenshot-34

 
screenshot-35 screenshot-36

screenshot-37

Till skolan!

Det är bra att ni frågar vad vi tycker om vår skola. Skolan är fin, men några saker är inte så bra här.

Många elever tycker att maten är dålig, men jag håller inte med. Med lite kryddor blir den riktigt god. Om maten smakar dåligt någon dag, kan man äta flingor med fil. Jag har tre önskemål: För det första: Jag vill ha socker till flingorna! För det andra: Servera kaffe och te i matsalen.  För det tredje: Det är bättre om alla elever inte äter samtidigt. Nu är det långa köer.
Jag tycker att skolan är bra städad, men en del elever slänger servetter i korridoren utanför matsalen. Det ser inte trevligt ut. Tyvärr är toaletterna inte så fräscha. De är till och med snuskiga, eftersom en del elever glömmer att spola och slänger papper på golvet. Vissa elever klottrar på väggarna, och det gillar jag inte. Jag hatar skadegörelse. Jag förstår inte varför de gör så. Jag tycker att lokalvårdarna gör ett bra jobb. De är vänliga. Vi måste hjälpa dem genom att inte skräpa ner.

Skolgården är såååååååå tråkig! Den är 100 % trist och tråkig. Idag finns där bara sten. Där finns ingen gräsmatta och inga blommor. Eleverna kan hjälpa till med att plantera färgglada och vackra blommor och gröna buskar. Vi vill också ha mysiga och sköna bänkar och stolar. Många elever röker på gården och vid entrén. De slänger fimpar på marken, trots att det finns askkoppar. Det ser så äckligt ut! De blir arga när man säger till!

Det är roligt att ni ska göra skolan finare. Jag hoppas att ni blir klara innan jag slutar här!
Hälsningar,
Pelle

Brev till en mamma med ekonomiska problem

Kära Mia,    
tack för ditt email. Hur är det med dig och dina barn? Du berättade för mig om din situation. Du har ju problem med pengar och dina barn.
Du har inte för lite pengar, men dina barn vill ha för mycket. Du måste säga nej till dem ibland. Berätta för dina barn att man inte kan få allt man vill ha i livet. Du kan berätta om din ekonomi och hur mycket du tjänar. Du kan jobba extra, men du måste ta hand om dina barn också. Det är viktigast. 
Du kan spara pengar på flera olika sätt. Ett bra sätt är att handla i lågprisaffärer, t ex Lidl eller Abdus. I de affärerna är varorna mycket billigare. Köp inte märkesprylar, t ex Adidas eller Dolce Gabbana! Köp begagnade saker och kläder på Blocket och loppisar. Där finns fina saker till lågt pris.
En annan sak du kan göra är att köpa till ena barnet en månad, och till det andra barnet nästa månad. Det är bra om dina barn lär sig spara pengar. Ät inte mat ute. Laga mat hemma i stället. Köp bara t ex läsk och godis på helgen. Det är bra för din ekonomi, och deras tänder. 
På helgen brukar jag surfa på Internet och spela fotboll. Men den här helgen ska jag bara titta på TV. Vädret är så dåligt. Vad brukar du göra på fritiden? Jag hoppas du och din familj får det bättre snart. Hälsningar,  Pia.

Brev till en vän som inte mår så bra

Kära Pelle,
tack för ditt brev. Det är bra att du skrev till mig. Hur är det med dig? Mår du bättre nu? Du skrev att du inte sover bra och är stressad. Därför har du fått problem med skolan.

Du behöver göra flera saker för att må bättre. Först tycker jag att du ska träna ofta. T ex kan du träna på gym, springa eller spela fotboll. Jag tycker också att du ska umgås med dina vänner. Prata och promenera med dem, eller laga mat tillsammans eller gå på bio. För det tredje tycker jag att du ska tänka på bra saker, saker som får dig att må bra. Lyssna på musik.

Jag gör många saker för att må bra. T ex tittar jag inte på teve sent på kvällen. Då är det lättare att sova. Man kan bli beroende av sömntabletter, så jag tycker att det är bättre att du försöker sova naturligt.

Jag hoppas att du mår bättre snart. Ring mig så kan vi prata.
Hälsningar,
Ove

Brev från Emilo: ett kort och ett långt

Hej !
Jag heter Emilio Sanches. Jag är 18 år. Jag kommer från Spanien. Jag har bott i Sverige i ett år. Jag studerar i Malmö. Min bästa kompis heter Lena. Jag vill bli bilmekaniker i framtiden.
Hälsningar,
Emilio.

Hej !
Jag heter Emilio Sanches och är 18 år.  Jag kommer från staden Malaga i södra Spanien. Det är vackert där men för varmt på sommaren. Många människor från olika länder reser dit på semester. De ligger på stranden på dagen och festar på nätterna. Jag saknar mina vänner där, och planerar att åka dit i sommar. Vad ska du göra i sommar?

För ett år sedan flyttade min mamma, mina syskon och jag till Sverige för att min mamma gift sig med en svensk man. Han heter Sven och är snäll och rolig. Han hjälper oss mycket och kör mig t ex om jag behöver åka någonstans. Jag har en storebror, och en lillasyster. I början förstod jag inte vad han och de andra svenskarna sa, men efter några månader blev det bättre. Sven arbetar som ingenjör på ett företag i Lund som heter Ericsson. Det är ett stort företag som gör mobiltelefoner. Vi bor med Sven i ett litet hus nära stranden i Limhamn i Malmö. Huset har två våningar, en källare och en stor trädgård. Nu på våren är det skönt att sitta där och grilla och äta middag.

För ett halvår sedan började jag studera på Latinskolan. Det är en stor skola som ligger nära Triangeln i Malmö.  Skolan ligger vid kanalen mellan Triangeln och Gustav. Jag tycker att skolan är vacker eftersom den är målad i vackra färger. Den ser gammal ut. På skolan studerar elever från många länder, och de flesta läser olika program på gymnasiet. Matematik är mitt favoritämne trots att jag tycker att det är ganska svårt. Vi har en mattelärare som hjälper oss mycket. I mitt hemland var jag bäst i klassen i matte men här jag bara lika bra som de andra. Vilket är ditt favoritämne i skolan?

Min bästa kompis heter Lena. Vi började prata med varandra redan första veckan i skolan. Hon är en tjej med långt brunt hår, och ett stort leende. Vi brukar träffas på rasten och det blir många skratt. Hon har ryska som modersmål och vi pratar svenska tillsammans. Jag älskar hennes personlighet, speciellt att hon är en ärlig och öppen person. Varje dag lär jag känna henne mer, eftersom hon berättar om sig själv, vad hon tycker och tänker. Jag litar på henne och vet att aldrig skulle ljuga för mig.

I framtiden vill jag bli bilmekaniker. När jag var liten pojke brukade jag hjälpa min kusin som var bilmekaniker. Jag hjälpte honom i hans verkstad. Först gjorde jag enkla saker, men sen lärde jag mig mer och mer. Jag är bra på att fixa gamla bilar. Jag bli klar med år 9 i svenska och matte. Sen vill jag gå fordonsprogrammet på gymnasiet. Bilar är det bästa jag vet! När jag har pengar ska jag köpa en egen bil. Helst vill jag köpa en sportig bil, t ex en BMW. Tycker du också om bilar? Jag blir glad om du skriver ett brev till mig.

Ha en skön helg!
Hälsningar, Emilio.
Hej Emil!
Hur mår du? Jag saknar dig. Det var länge sen vi pratade. Vad pysslar du med numera?

Jag studerar i skolan idag. Vi arbetar med verb grupp 1. Det är intressant och lätt.

Jag ska berätta vad jag gjorde i helgen. I lördags vaknade jag klockan elva. Jag duschade och åt frukost. Efter frukosten borstade jag tänderna. Sedan lyssnade jag på rysk musik. Klockan ett tittade jag på TV. Jag tittade på Bolibomba på SVT1.

Sedan cyklade jag till Turning Torso. Där hälsade jag på en kompis. Han heter Abdullah. Vi lagade arabisk mat. Det var gott. På kvällen spelade vi dataspel, Playstation. Det var roligt.

Klockan tolv promenerade vi till ett disco. Discot heter Etagé. Jag träffade en söt tjej. Hon heter Julia. Vi dansade hela natten. Klockan fem gick jag hem.

Jag älskar Julia, och hon älskar mig. Men vi har ett stort problem. Våra familjer hatar varandra.
Emil, vad ska jag göra? Jag hoppas att du svarar på mitt brev.

Hälsningar,
Romeo

Svar till Emilo

Hej Emilo!

Hur är läget? Jag hoppas att det är bra. Tack för ditt brev. Det var kul att läsa om dig.
Jag har varit i Spanien en gång. Jag var där en vecka i somras. Jag besökte Madrid, Spaniens huvudstad. Det var varmt  så jag simmade i hotellets pool varje dag.
Jag smakade på spansk mat och den var jättegod.

En kväll promenerade jag till ett disco, och där dansade jag salsa till klockan sju på morgonen! På morgonen beställde jag frukost till mitt rum. Sen ville min kompis och jag titta på fotboll. Barcelona spelade mot Real Madrid, och Barcelona vann med 2-1. Alla Barcelona fansen hoppade och ropade. Nästa år ska jag resa till Spanien igen.

Hälsningar, Ben.

Inbjudan till vår bröllopsfest

 

Kära Daniel och Petra,
lördagen den 28 november klockan 15.00 ska vi gifta oss i S:t Petri kyrka. Den kyrkan ligger nära Centralen här i Malmö. Festen börjar klockan 19.00 i Turning Torso. Vi är på den 54:e våningen. Det går en gratis buss för bröllopsgäster från Centralen.
 
Alla gäster ska ta med sig en maträtt från sitt land. Ni behöver inte ta mer er drycker. Läsk, t ex fanta och cola finns där.  Glöm inte att ta med bestick och servetter. Vi bjuder på kaffe, te och bröllopstårta.
 
Männen ska ha vit skjorta, svarta byxor och kavaj. De ska också ha en färgglad slips. Kvinnorna ska ha lång klänning och högklackade skor.
 
Ali Svensson är best man. Kontakta honom om du vill hålla tal. Inga tal får vara längre än fem minuter. Det kända bandet Barbados kommer att spela och sjunga på festen.
Ge bara blommor, guld och pengar i present.  
Ni är hjärtligt välkomna!
Camilla och Per

 
 

أضف تعليق

error: Content is protected !!